Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 7 december 2021

Leden bezoeken leden, ons “oudste” lid: Don Schuurman (90)

Actieve D66 leden hebben zich voorgenomen om iets van de afdeling te laten horen. Zo wilde ik (Eric Verstraaten – van Beek, afdelingsbestuurslid) eens graag in gesprek met het oudste lid van de afdeling: Don Schuurman. Don is 90 jaar en door lichamelijke ongemakken gebonden aan huis. Als het even kan schept hij een frisse neus in zijn mooie grote tuin. Hij woont vanaf het begin van de bouwactiviteiten (jaren 60) in de Kruidenbuurt, dicht bij het centrum. Na enkele telefoontjes hadden wij afgesproken op maandagmiddag 6 december jl. Als je op bezoek gaat bij het oudste Barendrechtse D66 lid, hoort daar een aardigheid bij, dus is namens de afdeling aan Don een fles wijn cadeau aangeboden wat Don van harte heeft gewaardeerd.

In gesprek met Don blijkt dat hij in het, inmiddels verre verleden, een prominente rol heeft gespeeld binnen de afdelingspartij. Hij is voorzitter geweest van de afdeling, van de D66 regio en lid geweest van het landelijk bestuur. We zijn verder terug de geschiedenis ingedoken en Don vertelde ronduit, bij voorbeeld dat hij aan de wieg heeft gestaan van het oprichten van de afdeling D66 Barendrecht. Hij sprak uitgebreid over de voorloper van de afdeling en was medeoprichter van het “Democratisch Akkoord”. Er was namelijk behoefte aan inspraak in de Gemeenteraad en het Bestuurscollege. Tegengas  was van belang en zo werd de afdeling D66 Barendrecht geboren. Barendrecht maakte een groeispurt door en met de beleidsplannen van de centrale overheid was het één en al Vinex wat de klok sloeg. Don bleek als een vis in de beleidswateren en was een doorzetter. Op persoonlijke titel heeft hij zich bemoeid met het bezwaar van de dreigende afsluiting van de in aanbouw zijnde wijk Buitenoord. Don vond dat je het bewoners van een nieuwe wijk niet kon aandoen om maar één toegangsweg te maken om je eigen wijk binnen te komen en uit te gaan. De wijk werd namelijk in cirkels ontworpen en bleek maar één in- en uitgang te hebben voor al het verkeer. Hij startte een bezwaar procedure. Dat werd ver worpen door de Gemeente. Ook het provinciaal beroep mocht niet baten. Don zette door met zijn bezwaar tot aan de Raad van State. De gemeente zag zich gesteld voor een procedure die wel jaren zou kunnen duren en  uiteindelijk werd Don gevisiteerd door de wethouder van financiën. Deze vroeg aan hem wat er voor nodig was om zijn bezwaar in te trekken. Don stelde dat er minimaal 4 toegangswegen voor de wijk Buitenoord zouden moeten komen. Daaraan werd voldaan en kreeg hij het ook voor elkaar dat er veilige fietspaden met tunnels werden gerealiseerd. Zo werd Don bevestigd in het feit dat inspraak loont!

Don wordt bedankt voor de geschiedenis verhalen tijdens deze ontmoeting, want daar is niet zo veel van bekend. Ook zijn betrokkenheid wordt zéér op prijs gesteld. Hij had na dit bezoek het D66 Gemeenteraad Verkiezingsprogramma 2018 opgezocht, belde mij ’s-avonds met het verzoek om daar nog eens goed naar te kijken, want een aantal zaken zijn zeker nog relevant en bruikbaar.

We hopen Don nog geruime tijd bij ons te houden als lid en zal dit bezoek zeker niet de laatste zijn geweest.

Don bedankt voor je verhalen en gastvrijheid.

Eric Verstraaten – van Beek

(Bestuurslid/penningmeester D66 Barendrecht)